Nurmeskoti | Koti keskellä kylää

Henkilöstöesittely: Nelli Mertanen

Käytäntö opettaa Nurmeskodissa - Nelli Mertanen

Iloinen lähihoitajaopiskelija Nelli Mertanen tekee työvuoroja Nurmeskodin ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikössä. Oppisopimuksessa ammatin hankkiminen on edellyttänyt Mertaselta kolmen vuoden omistautumista työhön ja opintoihin. Joulukuussa 2023 häämöttää paljon odotettu valmistuminen.

– Kaikki on sujunut hyvin ja koen, että olen oppinut sen mitä pitääkin. On tämä välillä raskasta, kun käy työn lisäksi myös koululla. Edistyminen on kuitenkin palkitsevaa, kertoo Mertanen.

Koulussa pidetään pakolliset ja tarpeelliset teoriatunnit, mutta käytännön oppimisen Mertanen tekee Nurmeskodin ammattilaisten tuella. Opettaja käy paikalla silloin, kun osoitetaan osaamista eli pidetään näyttökokeita.

Ennen Nurmeskotia Mertanen oli tekemässä vapaaehtoistyötä Namibiassa. Tuona aikana alkoi kypsyä ajatus kouluttautumisesta terveydenhoitoalalle. TE-toimiston kautta hänelle suositeltiin oppisopimuskoulutusta Nurmeskodissa.

Nurmeskoti on Mertaselle ensimmäinen työpaikka. Hänellä ei ollut minkäänlaista ennakkokäsitystä paikasta, mutta kokemus on osoittanut onneksi positiiviseksi.

– Minulla ei tällä hetkellä ole vielä suuria suunnitelmia mihin suuntaan haluan alalla seuraavaksi edetä. Haluaisin työskennellä täällä ja ehkä vielä tulevaisuudessa lähteä uudestaan vapaaehtoistyöhön ulkomaillekin. Jatko-opinnotkin kiinnostavat, miettii Mertanen.

Hyvinvointiin panostetaan

Nelli Mertanen on sopeutunut hyvin Nurmeskodin porukkaan ja kokee työyhteisön ilmapiirin kannustavana myös alan uusille tekijöille.

– Nurmeskodissa on hyvä työyhteisö, hyvä henki ja kaikki perusasiat ovat kunnossa. Täällä otetaan todella hyvin vastaan uudet ihmiset ja kuunnellaan työntekijöiden mielipiteitä asioista. Jokainen saa ilmaista mielipiteitään, ilman että siitä tulisi ongelmia.

Työtä tehdään vuorotyönä ja työvuorolista suunnitellaan aina neljäksi viikoksi kerrallaan. Työajat pystyy hyvin sopimaan, jos tulee jotain omia menoja. Joustavuus saa Mertaselta kiitosta.

– Minusta tuntuu, että nyt panostetaan paljon muutoinkin työntekijöiden jaksamiseen. Töissä kysytään kuulumisia ja kiinnitetään huomioita hyvinvointiin.

Mertasen mielestä Nurmeskotiin kannattaa hakeutua töihin, jos arvostaa vanhuksia ja haluaa parantaa heidän elämänlaatua. Pitää myös viihtyä ihmisten seurassa.

– Hoitajien näkeminen tuo sisältöä ja toimintaa asukkaiden päivään. Omalla työlläni voin vaikuttaa kaikkien viihtymiseen. On tärkeää järjestää tekemistä ja oikeasti pysähtyä kuuntelemaan asukkaita päivittäin, kertoo Mertanen.
Töiden jälkeen tarvitaan Netflixiä

Työajan ulkopuolella Mertanen viihtyy parhaiten kodin rauhassa. Vuorossa hänet tunnetaan pirteänä ja sosiaalisena hoitajana, mutta kotona hän mieluiten uppoutuu mielenkiintoisten elokuvien ja sarjojen pariin.

– Rauha ja hiljaisuus on tärkeä vastapaino työlle, Mertanen toteaa.

Muutaman kerran viikossa Mertanen tapaa kavereita esimerkiksi kävelyn merkeissä. Hän on myös löytänyt Nurmeskodin työkavereista seuraa sulkapallokentälle.

3 parasta asiaa Nurmeskodilla työskentelyssä?

  1. Työkaverit.
  2. Yhteisöllisyys asukkaiden ja työntekijöiden välillä.
  3. Työn palkitsevuus ja merkityksellisyys.