Ikuisesti utelias yhteisön kehittäjä - Sirpa Okkonen
– Kaikkea muuta paitsi putki- ja sähkötöitä, nauraa Sirpa Okkonen, kun kysytään mikä hänen työnkuvansa on Nurmeskodilla.
Vuodesta 1998 Nurmeskodilla työskennellyt Okkonen on vastaava sairaanhoitaja ja lähiesihenkilö.
– Perustyö on siis hoivapuolella, mutta kaikkea mahdollista mahtuu työpäivään. Juuri se on tämän työn suola.
Opiskelu sopii työelämään
Aloittaessaan Okkonen oli koulutukseltaan kodinhoitaja. Nurmeskodilla työskennellessään hän on täydentänyt koulutusta useampaan otteeseen.
– 2000-luvun alussa minua pyydettiin Nurmeskodin kakkostalon tiimivastaavaksi. Sitä tein vähän aikaan ja sitten ajattelin, että nyt on aika lähteä opiskelemaan. 2002 oppisopimuksella lähihoitajaksi, sitten 2010 lukemaan sairaanhoitajaksi. Sitten siirryin tänne ykköstaloon. Pari vuotta siitä opiskelin ylemmän ammattikorkeatutkinnon, painopisteenä ikäosaamisen kehittäminen ja johtaminen. Sitten ajattelin, että vieläpä jaksan vähän jatkaa ja kävin johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon, kertaa Okkonen.
Nyt Okkonen on malttanut tovin pysyä erossa koulukirjoista, mutta lisäopinnot eivät ole koskaan pois suljettu ajatus.
– Olen aina ollut kovin utelias. Aina kun olen kouluttautunut eteenpän, sieltä on jäänyt joku sellainen asia minkä haluan selvittää. Nyt se tärkein juttu minulle on kehittäminen. Erityisesti työyhteisön ja itsensä kehittäminen, innostuu Okkonen.
Nurmeskodin henkilöstössä on usein yksi jos toinenkin jatkamassa opintojaan. Tähän suhtaudutaan erittäin kannustavasti ja urakehitystä mahdollistetaan sitä haluaville.
– Nytkin meillä on kaksi lähihoitajaa lukemassa sairaanhoitajaksi ja se on positiivinen asia. Täällä tsempataan kyllä ja sitä mukaa annetaan lisää vastuuta, kun sitä on valmis ottamaan vastaan, iloitsee Okkonen.
Omista opinnoistaan hän on ammentanut muun muassa yhteisöllisyyden rakentamista Nurmeskodin asukkaiden kanssa.
– Se tarkoittaa sitä, että asukkaat myös itse tuottavat yhteisöllistä tekemistä ja sisältöä arkeen yhdessä meidän kanssamme. Olen työssäni läsnä asukkaiden arjessa päivittäin, enkä linnottaudu konttorihommiin. Toivon että asukkaat kokevat olonsa täällä hyväksi ja turvalliseksi. Sen eteen me kaikki teemme paljon työtä.
Mistä tunnistaa hyvän työnantajan?
Sirpa Okkonen tuumaa, että ainakin pieni vaihtuvuus on siitä hyvä merkki.
– Meille on onneksi löytynyt erittäin sitoutuneita työntekijöitä. Tänä päivänä oppisopimus on ollut hyvä tapa löytää innostuneita ja sitoutuneita tekijöitä. He kasvavat sisään Nurmeskodin kulttuuriin ja silloin tänne on myös helppo jäädä tekemään uraa, pohtii Okkonen.
Työpaikan ilmapiiri ja työnantajan joustavuus merkitsevät myös paljon.
– Täällä työyhteisö itsessään on hyvin avoin ja toinen toistaan tukeva. Työnantaja mahdollistaa esimerkiksi sen, että jos käy liian raskaaksi, voi tehdä välillä lyhyempää työaikaa. Varsinkin kun hoitaja alkavat olla ikääntyneitä, on heidän mahdollista keventää tahtia.
Nurmeskodilla on useita työntekijöiden hyvinvointia edistäviä etuja.
– Meillä järjestetään tyhy-toimintaa, on kattava työterveyshuolto, e-Passi, kuntosalin käyttöetu, vaate-etu. Nurmeskodissa muistetaan myös työntekijöiden merkkipäivät ja muut tärkeät tapahtumat, luettelee Okkonen.
Nurmeskoti on monipuolinen paikka. Kahteen rakennukseen jakautuvat tilat mahdollistavat erilaisten vanhusten tarpeita vastaavan hoidon.
– Ykköstalo on tällainen yhteisöllisen -ja ympärivuorokautisen palveluasumisen hybridiyksikkö. Täällä voi asua sellaisiakin vanhuksia, jotka eivät vielä tarvitse muita palveluita, ja toisaalta myös sellaisia, jotka ovat jo saattohoidossa. Kakkostalossa meillä on sellainen ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikkö, missä kaikka asukkaat tarvitsevat enemmän tukea. Sitten meillä on Ystävänpysäkki, joka on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, johon ovat tervetulleita kaikki paikkakuntalaiset vieraat, kertoo Okkonen.
Nurmeskodin itse tuotetut palvelut takaavat asukkaille arjen sujuvuuden ja laadun. Se on myös etu, jolla erottaudutaan työnantajana.
– Meillä on oma keittiö, pesula, siivooja, kiinteistönhuolto ja toimistosihteeri, eli tuotetaan mahdollisimman pitkälle omat palvelumme. Se on myös työntekijöiden etu, koska välillistä työtä on hyvin vähän. Hoitajat saavat keskittyä olennaiseen, kun ei tarvitse pestä pyykkiä tai siivota.
Nurmeskodille on vielä löytynyt kiitettävästi työvoimaa silloin, kun täydennystä on tarvittu. Okkonen toivoo, että sitoutuneita ammattilaisia löytyy jatkossakin. Tuttu ja hyvin viihtyvä henkilökunta on paikan asukkaiden kannalta turvaa ja hyvinvointia lisäävä asia.
– Toivomme innokkaita tekijöitä, jotka arvostavat vanhustenhoitoa ja tämän ikäpolven tarpeita, sanoo Okkonen.
Työssä tarvitaan myös sosiaalista pelisilmää, joka kehittyy kokemuksen mukana.
– Nuoria työntekijöitä ajatellen vuorovaikutustaidot on meillä tärkeitä. Asukkaat ovat hyvin sosiaalisia ja kaipaavat sitä vuorovaikutusta myös henkilökunnalta. Asukkaat saattavat mainitakin, jos joku ei huomaa tai tervehdi. Jos sosiaalisesta työstä ei ole kokemusta, sen taidon täältä varmasti oppii.
Tanssia ja luonnon maisemia
Mikä tahansa työ vaatii rinnalleen hyvin vietettyä vapaa-aikaa. Sitä Sirpa Okkoselle on muun muassa rakas tanssiharrastus.
– Sydäntä lähellä on showtanssi ja nykytanssi. Tanssiminen on minulle asia, jolla unohdan täysin päivän työt. Meillä on tulossa kevätesitys ja siihen harjoitellaan nyt kovasti.
Lähestyvä kesä pitää sisällään monen mukavan asian toteuttamista.
– Matkustelen mielelläni lomien koittaessa. Kesällä matkataan Kööpenhaminaan. Minulla on koira jonka kanssa kuljetaan paljon luonnossa. Kalastan, marjastan, sienestän ja mökkeilen. Pidän myös lukemisesta ja elokuvien katselusta.
3 parasta asiaa Nurmeskodilla työskentelyssä?
- Meidän asukkaat.
- Työkaverit.
- Mahdollisuus kehittyä työssä.