Nurmeskoti | Koti keskellä kylää

Henkilöstöesittely: Anu Rönkkö

Nurmeskodin keittiön sydän - Anu Rönkkö

Nurmeskodin keittiössä ahertaa hymysuinen Anu Rönkkö. 27 vuotta työssään viihtynyt Rönkkö on ruokahuoltotyöntekijä ja Nurmeskodin keittiön toiminnasta vastaava. Hänen tehtäviinsä kuuluvat ruokalistan suunnittelu, tilausten teko, ruoanvalmistus ja asukkaiden palvelua salin puolella tarjoilun aikaan.

Anu Rönkkö alkoi työskennellä Nurmeskodilla heti suurtalouskokki-leipuriksi valmistuttuaan 1996.

– Olin täällä harjoittelussa opiskelujen aikaan. Se oli vähän sattumaa, että Nurmeskoti sopi minulle niin hyvin. En ollenkaan suunnitellut sitä. Valmistumisen jälkeen pääsin tuuraamaan kesälomia ja sairaslomia, Rönkkö muistelee.

Neljä vuotta lyhyitä sopimuksia tehtyään Anu sai vakinaisen pestin, eikä ole haikaillut muualle.

– Itselleni nämä työajat ovat olleet niin hyvät. Työaikani on kuudesta kahteen, joka minulle aamuvirkkuna käy hienosti. Säännöllinen työaika ja vapaat illat auttaa suunnittelemaan omaa ajankäyttöä ja vapaa-aikaa.

– Aamu alkaa aamupalan valmistelulla ja puuron keitolla. Sitten tuleekin jo toinen työntekijä avuksi ja aloitamme tarjoilun. Sen jälkeen aloitan valmistelemaan lounasta. Ruokasali aukeaa kello 10.30, ja kun saadaan lounas tarjolle, aloitetaan tekemään päivällisruokia, jotka pakataan lämpölaatikoihin. Valmistelemme myös iltapalat. Niiden jakelusta huolehtivat hoitajat. Keittiön päivä päättyy siinä kahden aikoihin, kertoo Rönkkö päivien ohjelmasta.

Kaikkien viihtyminen on tärkeää

Rönkkö kertoo, että Nurmeskoti on työpaikkana ystävällinen ja mukautuva. Työyhteisö pitää vahvasti yhtä ja joustoa löytyy, jos työntekijät sitä tarvitsevat.

– Jos tulee esimerkiksi vapaan tarvetta, ne pystyy täällä kyllä järjestelemään. 27 vuoden aikana on harvoin tullut tarvetta pyytää erityisjärjestelyjä, mutta kaikki pienetkin asiat on aina saatu sovittua. Sitten tämä työpaikan ilmapiiri on hyvä. Meidän keittiötiimi pelaa hyvin yhteen ja kommunikointi muiden tiimien kanssa onnistuu. Aina on mukava tulla töihin.

– Niin metsä vastaa kun sinne huudetaan, on minun mottoni. Omalla käytöksellä voi vaikuttaa kaikkien viihtymiseen positiivisesti.

Nurmeskodin kodinomaisessa ympäristössä asukkaat ja henkilökunta tulevat hyvin juttuun keskenään. Henkilökunnan viihtyminen välittyy myös asukkaiden päivään. Omassa työssään Rönkkö pääsee päivittäin vaihtamaan kuulumisia talon asukkaiden kanssa. Hän varmistaa, että ruoka maistuu ja kysyy toiveita ruokalistalle.

– Tämä on kuitenkin heidän kotinsa. Ikäihmiset ovat tottuneet syömään erilaista ruokaa, ja tavoitteena on, että se heille maistuu. Se on Nurmeskodin etu, että meillä on oma keittiö eikä ulkopuolelta tulevat listat määrää menua. Kun asukkaat voivat hyvin, se peilaa myös työntekijöiden motivaatioon.

Anu Rönkkö suosittelee Nurmeskotia työpaikkana ihmisille, jotka ovat valmiita monipuolisiin tehtäviin. Pohjoiskarjalaista puheliaisuutta hän ei pidä pakollisena ominaisuutena, mutta pitää olla valmis kohtaamaan ihmisiä.

– Hyvä kun meillä on erityyppisiä ihmisiä. Toiset tekee rauhallisemmin, toiset ovat nopeita liikkeissään. Erilaisuus tasapainottaa meitä. Täällä oppii paljon ihmiskohtaamisista ja vanhusten kanssa työskentelystä. Ajan mittaan kehittyy huolehtivainen suhde asukkaisiin. Täällä se on enemmän kuin asiakassuhde tai potilassuhde, kertoo Rönkkö.

Vastapainoa työnteolle

Anu Rönkkö asuu Nurmeksessa lähellä työpaikkaa.

– Onneksi en ihan näköetäisyydellä, niin pääsee irrottautumaan työasioista, Rönkkö nauraa.

Työmatkasta ei riitä Rönkölle hyötyliikuntaa, joten vapaalla hän lähtee ulkoilemaan tai kuntosalille liikkumaan. Urheileminen on tärkeä vastapaino työlle. Nurmeksesta löytyy siihen monipuoliset puitteet.

Lomalla hän tekee mielellään matkoja.

– Kierrän paljon Suomea lomilla. Harvemmin käyn ulkomailla, mutta nyt koronan jälkeen tuntui ajatus pitkästä matkasta kivalta ja pian olenkin menossa Rodokselle.

– Tavallisina vapaapäivinä nautin kodin ja luonnon hiljaisuudessa. Töissä olen sosiaalinen ja puhelias, mutta kotona saa olla myös hiljaa.

3 parasta asiaa Nurmeskodilla työskentelyssä?

  1. Tiimin yhteishenki
  2. Työajat
  3. Monipuoliset työtehtävät